dijous, 9 de febrer de 2012

Les tortugues i el gel

Des de fa una setmana han baixat molt les temperatures, sobretot les nocturnes. Tot i que finalment no han estat històriques, ha fet prou fred com per que la bassa es mantingui glaçada durant tots aquests dies.


El cap de setmana va fer una segona nevada que va cobrir la superfície gelada de neu.

L'airejador està demostrant ser molt útil. Oxigena l'aigua per si mateix, però també manté una finestra oberta en el gel. En una bassa gelada, l'oxigen de l'aire no passa a l'aigua. La finestra de l'airejador permet cert contacte amb l'aire i a més dóna la possibilitat a les tortugues de treure el cap per respirar.

Com es pot veure els ocells aprofiten la finestra ara que els costa trobar aigua en estat líquid


Ahir al matí, a les 9:22, amb una temperatura de l'aire de -4ºC , vaig veure a les tortugues sota el gel. A finals de mes la sonda dirà a quina temperatura estava l'aigua.  Trobar-me-les a aquesta hora i a aquesta temperatura em va sorprendre, no ho havia observat cap altre dia d'hivern. No vaig pensar que la situació fos una emergència. Que es glaci una bassa no té res d'extraordinari per a les tortugues d'aquesta espècie; estan preparades per viure amb molt poc oxigen i possiblement fins i tot aguanten unes setmanes sense gens d'oxigen (en una entrada anterior vaig deixar links d'articles sobre el tema). I també hi havia la finestra creada per l'airejador. Però vaig trobar curiós que de tots els dies de l´hivern, les trobés actives en unes hores i temperatures tant estranyes per a un ectoterm, i precisament quan la bassa porta glaçada una setmana. Podria ser que tot i que tinguin diferents mecanismes fisiològics per sortir-se'n del problema de no poder respirar aire, provin primer el més simple ? (buscar un forat en el gel)Probablement és la femella, per la proximitat al lloc on hiberna. L' extremitat que es veu és l'anterior esquerre, la tortuga està encarada cap al forat en el gel.


 
Avui al migdia les he tornat a veure. La temperatura de l'aire era d'uns 7ºC però feia sol i escalfava. Una de les tortugues estava entre les algues de la part descongelada per l'airejador.  L'altra es movia lentament sota la part gelada. S´hi ha estat uns 10 minuts, s'ha desplaçat cap a la part no gelada de l'airejador , i sense treure el cap en cap moment se n'ha anat cap a la part més fonda una altra vegada sota el gel. Si en algun moment haguessin volgut respirar aire ho haurien pogut fer (de fet han tingut molts altres moments del dia, quan jo no hi era per veure-ho, per fer-ho).

La ombra més fosca és la tortuga. Fins i tot es veuen les taques grogues, especialment del cap


A punt de submergir-se cap al fons


 Pel que diuen els del temps, el fred durarà encara uns quants dies, de manera que el gel a la bassa es mantindrà encara un temps.