dilluns, 3 de desembre de 2012

Tortugues sota el gel i quelcom inesperat


A diferència de l'any passat, des de l'estiu gairebé no he vist a les tortugues. De fet des de Setembre no les he vist, tot i que observo la bassa sovint.  Els únics canvis que he notat respecte l'any passat són que el fons de la bassa està molt més colonitzat per plantes i algues , oferint molts més amagatalls i també que, per algun motiu, el mascle és molt més insistent en els seus intents de còpula amb la femella.

Diumenge al matí a les 10:00, quan he anat a veure la bassa, havia gebrat. El termòmetre marcava  -3,2ºC i jo notava el fred a les orelles.Per primera vegada en el que va de tardor s'havia glaçat la bassa, i, com altres vegades en les que això ha passat, he vist a les tortugues sota el gel (veure entrades "Fondària de la bassa i temperatures d'Agost a diferents nivells (28-11-11)"; "Les tortugues i el gel (09-02-12)" i "Ha tornat a passar (10-02-12)").
La temperatura de l'aigua a 10 cm era de 3ºC i a 50 cm de 6,6ºC.

Sota el tronc
Per algun motiu, a vegades, quan es glaça la bassa,  les tortugues s'activen i es deixen veure prop de la superfície. Curiosament ja les veig a primera hora del matí, quan el sol encara no toca a la bassa i encara està glaçant. El normal és que aleshores les segueixi veient al llarg del matí i migdia.
Sota el gel es mouen a ritme lent i estan pendents de l'entorn. Són conscients de la meva presència i observen què faig. Si m'acosto massa amaguen el cap i es mouen lentament.
La primera vegada que vaig veure-ho vaig pensar que la tortuga necessitava respirar aire i, impulsivament, vaig trencar el gel i vaig treure la tortuga per examinar-la. Més tard vaig trobar a internet articles sobre el que implica la depressió metabòlica a baixes temperatures, la respiració extra pulmonar i la probable tolerància a l'anòxia d'aquesta espècie. (entrada: Qualitat de l'aigua (05-12-11)). Hi ha un llibre de fisiologia molt interessant que dedica varis capítols al tema.
Un llibre per entendre com funcionen i quant extraordinàries són les tortugues.

Si l'aigua té  nivells d'oxigen normals, aquesta espècie pot passar tot l'hivern submergida sense necessitat de respirar aire.
El gel però pot afectar els nivells d'oxigen de l'aigua ja que impedeix el pas d'aquest gas de l'atmosfera a l'aigua. Es possible que aquesta activitat de les tortugues quan la bassa es glaça estigui relacionada amb els nivells d'oxigen?
Em pregunto quant de temps després de que es formi el gel cal que passi perque es noti un descens significatiu en els nivells d'oxigen de l'aigua. Suposo que depèn molt de les característiques de la bassa (circulació de l'aigua, consum d'oxigen, generació d'oxigen...). Pel que fa a la vegetació aquàtica, em pregunto com afecta l'hivern a la fotosíntesi i per tant a la generació/consum d'oxigen per part de les plantes. Fan fotosíntesi? Les elodees agafen un to marró molt lleig i no és fins a la primavera que apareixen uns brots verds nous. Els nenúfars han desaparegut. Les algues estan aturades. Si hi ha fotosíntesi, en quin grau?

També hi ha la possibilitat que no tingui res a veure amb l'oxigen i ho facin per algun altre motiu.  En qualssevol cas no interpreto aquest comportament com un senyal de que quelcom va malament. Fins i tot en el supòsit que realment el gel provoqués una  disminució d'oxigen a la bassa i que per això les tortugues actuessin com ho fan no vol dir que les coses anessin malament. Segons diferents articles es creu que la hipòxia o l'anòxia a les basses on les Clemmys hibernen no és una cosa extraordinària i que aquestes tortugues hi estan adaptades.
Que estiguin actives sota el gel tampoc és una cosa extraordinària. Hi ha cites de tortugues salvatges nedant sota el gel, i altres aficionats també han observat aquest comportament en les seves tortugues,  en basses diferents a la meva.
Trobo fascinant la tolerància al fred d'aquesta espècie, que ha trastocat tots els esquemes del que jo creia que era la hibernació en tortugues aquàtiques. I quan ja m'he acostumat a veure-les actives a l'hivern i penso que ja no em poden sorprendre, em trobo amb aquesta escena unes hores més tard, prop de la finestra que crea l'airejador. Estem a primers de Desembre, al migdia, amb una temperatura de l'aire de 6ºC i una temperatura de l'aigua a nivell de les tortugues de 3,09ºC. Encara queda una mica de gel de la nit a la superfície de la bassa


 Això pla que és tolerar el fred, fer-ho amb aigua a 3ºC!...