dilluns, 24 de setembre de 2012

Neix la tortuga de l'exterior

Ha nascut la tortuga de l'ou que vaig deixar covar de forma natural a l'exterior, tot i que he de confessar que he fet trampa.
Hi ha hagut un problema: ara que s'acosta la tardor, el sol passa més baix i es troba amb la casa dels veïns , que projecta una ombra sobre la zona de la posta fins a migdia.  Alhora, el dia és més curt i les temperatures són més baixes. Aquests últims dies han estat més freds.  La setmana passada no vaig poder més i vaig excavar el niu a veure què hi passava.
 
L'ou estava soterrat a una profunditat de 4,5cm. Feia bon aspecte, en tant que no estava col.lapsat. El vaig mirar a contrallum i vaig veure que hi havia tortuga, però no sabia si vivia. No hi veia moviment.  Bona part de l'ou era translúcida i vaig pensar que li faltava força per acabar la incubació, si és que estava viu. El vaig posar a la incubadora a uns 28ºC. Per a la meva sorpresa, l'endemà,  abans de les 24 hores,  ja naixia.
 
Ara em penedeixo d'haver tret l'ou ja que ha alterat l'experiment. Tanmateix, veient la gràfica de temperatures i com ha anat tot, jo diria que la tortuga ja havia acabat el desenvolupament i que tan sols necessitava un petit augment de la temperatura per a fer eclosió. Estic convençut que hauria nascut aquest cap de setmana,  molt càlid.  L'any vinent tindré més paciència.
 
 
El data logger  sempre acompanyant l'ou


 
Tot i que veure la tortuga ha estat com sempre una alegria, aquesta vegada tenia molt d'interès per a conèixer els registres del data logger.  Abans però una breu descripció:
  • El niu estava a 4,5 cm de fondària. El data logger estava col.locat just al costat de l'ou.
  • Els dies de més calor vaig regar una mica la zona on hi havia el niu, per por a que s'assequés massa (el sol incidia de ple sobre el niu i ha estat un estiu molt calorós). No volia però alterar la temperatura del niu. Per això el regava a la matinada, quan passada la nit, la terra ja havia perdut el calor acumulat durant el dia. 
  • Al Setembre hi va haver una tarda tempestuosa on durant un parell d'hores va semblar el diluvi. Les clavegueres del carrer sobreeixien, una riera es va desbordar arrossegant un cotxe...Vaig pensar que potser era massa fins i tot per a la posta d'una tortuga aquàtica.
  • Vaig posar un data logger a la superfície, per mesurar la temperatura de l'aire. No el podia posar a ple sol ja que es sobreescalfaria i les lectures serien errònies. El vaig posar sota una fusta però permetent la circulació de l'aire. La temperatura mesurada és doncs la de l'aire a uns 7 cm del terra en una zona exposada al sol. No és la mateixa que la de les estacions meteorològiques oficials. Aquestes mesuren la temperatura en unes condicions estandarditzades per poder comparar les de tot un territori. Jo he mesurat la temperatura d'un microclima, el d'una part concreta de la bassa a menys d'un metre del niu. En aquest cas la temperatura que irradia el terra, les pedres, etc. poden afectar a la sonda i donar uns valors diferents als de les estacions que surten per TV. S'acosta més però a la temperatura que experimentaria una de les Clemmys si es passegés per aquella zona i serveix per poder fer comparacions entre el que passa a dins del niu i l'exterior (relativament ja que la superfície de terra damunt del niu, en la part exposada al sol, està molt més calenta que la sonda a la ombra)


 
.
 I aquestes són les temperatures que ha mesurat aquest data logger, a la ombra, molt aprop del niu,entre l'1 de Juliol i el 31 d'Agost
  
 
La temperatura màxima ha estat de 43,73ºC. La mínima de 12,11ºC. La temperatura mitjana ha estat de 25,2ºC. Pràcticament cada dia dels dos mesos s'han superat els 30ºC, i força dies s'han superat els 35ºC. Les mínimes s'han mogut entre els 15 i els 20ºC excepte un dia a finals de mes en que es va arribar als 12,11ºC.
 
I aquestes són les temperatures de Setembre desde el dia 1 fins un parell de dies després de l'eclosió
 
 
 
 
La mitjana de temperatures ha estat de 18,54ºC. La temperatura màxima ha estat de 32,38ºC i la mínima de 10,99ºC.
 
 
I al mateix temps això és el que passava sota terra, a uns 4,5 cm de profunditat, a nivell de l'ou, desde l'inici fins al final de la posta (la última pujada de temperatura es correspon a la incubadora)
 
 
 
 
 La temperatura màxima ha estat de 32,75ºC el dia 21 d'Agost. Va ser el dia que a la ombra, a l'exterior, es va arribar als  43,73ºC. No sé quina seria la temperatura de la terra sobre el niu, just a la superfície, exposada al sol, però de segur que superava de llarg aquests 43,73ºC. És curiós veure com baixa la temperatura tan sols aprofundint 4 cm i mig.
 
La temperatura mínima ha estat de 14,36ºC. A la superfície, a la ombra, la temperatura mínima aquell dia va ser de 10,99ºC.
 
Durant la incubació les temperatures van estar per sota dels 22ºC durant bona part del dia com es pot veure a la gràfica. Uns quants dies es va superar els 28ºC. Cinc dies es van superar els 30ºC i tres dies es van superar els 32ºC.
Setze dies les  temperatures van estar per sota dels 18ºC durant unes hores, 5 dies , també durant unes hores, es va estar a temperatures inferiors als 16ºC.
Quatre dies la temperatura màxima no va arribar als 22ºC.
La temperatura mitjana durant la incubació ha estat de 22,69ºC.
 
Qui compraria una incubadora que fes aquests daltabaixos?
 

Què és, mascle o femella?
 En aquesta espècie la determinació del sexe depèn de la temperatura d'incubació en el moment en que es formen les gònades. Segons es cita al llibre d'Ernst&Lovich, a temperatures de 22.5-27ºC predominen els mascles i a temperatures superiors als 30ºC sempre són femelles.  Ara bé, com es veu a la gràfica, no tenim una temperatura constant com en una incubadora sinó que en un sol dia la temperatura oscil.la força. Pots començar el dia a temperatures de mascle i al migdia estar a temperatures per femella

D'entrada es veu que hi ha més pics per sota dels 28ºC que per damunt. Semblaria doncs que tenim un mascle.

Per altra banda, es sol dir que el sexe es determina en el terç mig de la incubació, que és quan es formen les gònades. La incubació ha durat 83 dies. Va començar l'1 de Juliol. El terç mig es correspon al període entre el 28 de Juliol i el 24 d'Agost. Em centraré en el que va passar en aquest període.

En un primer moment vaig pensar que el que calia conèixer era la temperatura mitjana:
 
La mitjana de les temperatures mesurades a intervals d'una hora en el terç mig d'incubació ( 28 de Juliol a 24 d'Agost)  ha estat de 24,61ºC. 

Aleshores vaig pensar que també es pot mirar d'una altra manera. Ernst i Lovich parlen de temperatures d'incubació entre els 22.5 i els 30ºC. Gunther Köhler parla de 23-30ºC (en un llibre molt interessant: Incubation of reptile eggs). Com veiem a la gràfica hi ha moltes hores en les que l'ou ha estat per sota dels 22,5ºC. Fins i tot va arribar als 14,36ºC. En aquestes hores l'ou atura o alenteix molt el desenvolupament. Si féssim una mitjana sense considerar les temperatures en les que l'ou ha estat per sota dels 22,5ºC, puja una miqueta, però tampoc gran cosa: 25,2ºC

Són mitjanes molt baixes, per a mascle. Tant la imatge visual de la gràfica com les temperatures mitjanes fan pensar en un mascle. Però hi ha una cosa que m'esranya: hem tingut un dels estius més calorosos des  de fa dècades. El sentit comú diu que si ha fet molta calor a l'estiu, és més probable que hi hagi femelles. En el terç mig de la incubació la temperatura de l'aire  a la ombra ha superat gairebé cada dia el 30ºC,i força vegades els 35ºC i alguna vegada els 40ºC. Les mínimes gairebé mai han baixat dels 20ºC i quan ho han fet ha estat per poca estona. Això és calor.  Tot i així, sembla que no és suficient per a obtenir femelles. Com s'ho fan el latituds més nòrdiques, com el Canadà? Quines temperatures exteriors (sobretot nocturnes) calen perque a nivell del niu la mitjana estigui entre els 29-30ºC?

Potser no és la mitjana de temperatures el que compta. Potser són els pics de temperatura en el moment en el que es determina el sexe, o el nombre d'hores per damunt de certa temperatura, o alguna altra cosa. Al cap i a la fi el que passa en incubació natural és molt diferent a la incubació artificial.

 
En qualssevol cas no sortiré de dubtes fins d'aquí a uns quants anys, quan es pugui determinar el sexe de la cria, o fins que trobi algun article o llibre que en parli.

 Per cert que havia sentit a dir que les cries ja mostren un color de la barbeta diferent en funció del sexe. Jo no veig diferències significatives en el color de la cara entre les cries incubades a temperatures elevades i les incubades a baixes temperatures.


Femella 2012

Mascle 2012
Femella 2012
Mascle 2011

 
  
Pel que fa a la coloració de les cries, ja tenen les taques de color groc. Una comparativa entre la nascuda avui i les que van néixer fa unes setmanes. Amb poc temps s'aplanen i agafen color.
 
Nascuda ahir, arrodonida i amb les taques molt pàlides
 
Nascuda fa més o menys 1 mes, aplanada i amb les taques ja grogues
 
També he notat que en vàries cries la taca de 5ª placa vertebral tendeix a ser menys definida i tirant a taronja,  i que algunes tortugues també tenen un to marronós a les plaques supracaudals.