dimarts, 18 de febrer de 2014

Data loggers

Algunes persones m'han demanat informació sobre els data loggers que utilitzo.
Els data loggers són unes petites càpsules per registrar temperatura i/o humitat. Els que jo utilitzo són de la casa signatrol.

http://www.signatrol.com/c/temperature-data-loggers

Es necessita un adaptador USB per  configurar-los desde l'ordinador.

http://www.signatrol.com/product/63_usb-interface-cable.html


Pots configurar-los perquè registrin temperatures desde cada 2 segons fins a cada 24 hores.  També pots configurar la sensibilitat.
Com més sovint li demanis que registri dades, més de pressa s'omple. Com més sensibilitat li demanes també s'omple més de pressa. En el meu cas, registrant temperatures cada hora, m'aguanta més de tres mesos. Quan a mi m'interessa, per exemple cada final de mes, el connecto a l'USB, descarrego les dades i el torno a programar per un altre mes. 
 
Quan el configures et dóna la opció de determinar que quan estigui ple s'aturi o bé que esborri les dades anteriors i continuï registrant. Jo sempre li dic que s'aturi, tot i que, com ja dic, normalment llegeixo les dades abans que s'ompli.
 
També pots configurar la data i hora en les que vols que comenci a registrar dades.

Té una bateria interna i una vida limitades. Segons el model i la sensibilitat a la que el configures et fa un numero determinat de registres de temperatura o humitat, ho especifica en el prospecte de la web. Normalment duren uns anys.

És important que quan no s'utilitzi es posi en mode "disabled", (desde el mateix lloc on configures la freqüència de registres)  ja que sinó segueix funcionant i gastant bateria.

T'has de descarregar un programa per poder fer.los funcionar. N'hi ha un de gratuït (el TempIt-Lite) que pot ser suficient en molts casos. Amb aquest programa pots configurar el data logger i pots veure i imprimir les gràfiques del que has enregistrat, però no et permet treballar més enllà e.g. obtenir les dades en excel per fer els teus càlculs o poder penjar les gràfiques en la teva web. Si que et dóna les màximes, mínima i mitjanes, i si amb el cursor et mous per un punt de la gràfica et dóna els valors.

Si es vol poder treballar amb les dades cal comprar el programa professional (TempIt-Pro) però ho encareix força tot plegat.

http://www.signatrol.com/c/accessories


Potser una alternativa millor és el que ve amb un llapis USB, que et permet treballar desde diferents ordinadors.

http://www.signatrol.com/product/180_analysis-and-configuration-software.htmlEn quant a la utilitat, dóna molt de joc. Jo els he utilitzat per registrar temperatures ambientals, de l'aigua  i d'incubació. En instal·lacions interiors poden servir per mesurar gradients, microclimes o variacions estacionals a la que puguem sotmetre als animals. 
 
Tenen les seves limitacions: A ple sol prou estona pot donar dades no reals per sobreescalfament. Jo sempre els he utilitzat a la ombra o dins l'aigua.  A mi em faria gràcia enganxar-lo temporalment a la closca de la tortuga per veure com termo-regula, però no tinc clar què passaria quan s'assoleiés , i per complicar.ho més, en tortugues aquàtiques caldria protegir-lo d'alguna manera de l'aigua.
 
No pots posar.los directament dins l'aigua. Vènen unes carcasses protectores de diferents preus segons el model.  També es podria fer algun invent per tal que no contactessin directament amb l'aigua.
 
Els que mesuren també humitat són més cars. Tenen un foradet a la part de dalt. Cal vigilar que no es taponi, cosa que en limita l'us a segons on.
 
Si els utilitzes a l'exterior, els valors que s'obtenen són els d'un microclima. L'exposició o no al sol de la terra, pedres o una paret propera influeix en la temperatura de la zona. La circulació d'aire, un ruixat d'estiu... multitud de factors influeixen.  Segons on col·loquis el data logger els valors que obtinguis poden diferir i força dels que donen les estacions metereològiques oficials.  Aquestes treballen en unes condicions estàndard per poder comparar els resultats en  tot un territori. Han d'estar a una alçada determinada, a una distància determinada dels edificis, dins una caixa de característiques determinades...
Tanmateix, per a nosaltres són més reals les dades del data logger, ja que el podem col·locar a la zona on es mou la tortuga. Ens donen la temperatura real a la que es troba la tortuga.