dimecres, 25 de juny del 2014

14 dies d'incubació

Segona setmana d'incubació.

Aspecte extern



Amb el feix de llum travessant l'ou en direcció ventrodorsal,  es veuen vasos sanguinis a un costat en un dels extrems de l'ou  (en la foto es veu a la part superior esquerre).


 
Amb el feix de llum travessant l'ou de lateral a lateral, es veu que aquests vasos sanguinis estan a la part inferior de l'ou  (a la foto a baix a la dreta).






Per fet aquesta foto no vaig girar l'ou. El vaig recolzar sobre el polze però mantenint-lo en posició vertical. Una posició arriscada.
Sembla doncs que l'embrió s'està formant cap a un dels pols de l'ou, a nivell ventral i en un dels costats. Un error ha estat no marcar la part superior dels ous. Al fer les fotos corro el risc de rotar-los una mica durant la manipulació. No crec que suposi un risc per a l'embrió, però si per assegurar on s'està formant. El que faré és marcar-los per assegurar-me que no els giro en properes fotos i sobretot, marcar els ous de la segona posta (que ja es palpen)  per posar.los exactament en la mateixa posició a la vermiculita i veure què passa en aquest cas.

Respecte a la manipulació de l'ou, és interessant el que va escriure A.C.Highfield a "Practical Encyclopedia of keeping and breeding Tortoises and Freshwater turtles" pg31.   Va fer experiments girant amb cura els ous de diferents espècies a  la meitat d'incubació sense que això n'afectés la viabilitat, tot i que algunes tortugues naixien al revés. Cita com a excepció l'estudi d'un altre autor sobre Chelydra serpentina on girar-los suposa una mortalitat del 50% dels ous. Ell considera un mite que s'hagin de col·locar els ous en la mateixa posició en que s'han trobat. Seria més endavant, quan es comença a formar l'embrió,  que és més important el posicionament i que cal evitar la manipulació innecessària  per evitar danyar els vasos sanguinis. 

He buscat una miqueta a internet si trobava un estudi específic sobre els efectes de la rotació dels ous en diferents moments de la incubació  i no l'he sabut trobar.  És curiós que estant documentat que a vegades és causa de mort de l'embrió  i  essent una de les primeres coses que s'expliquen quan es parla d'incubació d'ous de tortuga, em costi trobar un estudi de referència sobre el tema. 

En el meu cas entenc que ara entraria en l'època on cal anar amb cura per no lesionar els vasos que estan apareixent. No pensó rotar-los, però està bé saber que hi ha gent que ho ha fet i que al menys en alguns moments de la incubació no sempre implica la mort dels embrions.


diumenge, 15 de juny del 2014

Dia 7 d'incubació

Avui fa 7 dies que va començar la incubació. Externament no es veu res d'especial



A contrallum tampoc es veu cap canvi. Només poso la foto d'un dels ous, els altres es veien igual.

dilluns, 9 de juny del 2014

Posta 2014

Dissabte va fer el primer dia realment calorós en el que va d'any. Veníem d'unes setmanes fresques amb pluges de tarda i de cop i volta ens ha caigut l'estiu al damunt. Vam arribar a més de 30ºC al migdia. Cap a les 6 de la tarda ja vaig veure a la femella a la part terrestre. Si en aquest moment nota que la observo,  ràpidament interromp l'activitat i se'n torna a l'aigua cames ajudeu-me. Va ser doncs veure-la i apartar-me. Vaig marxar per altres assumptes i quan vaig tornar a les 9 del vespre, ja estava fent el forat.  A diferència d'abans, i no té perquè ser vàlid per a altres individus, quan ja fa una estona que està fent el niu la puc observar sense problemes.  A vegades me la he jugat per tal de treure bones fotografies, en algun cas a menys de 20 cm.  Però com que ja tenia fotos molt íntimes de postes que ja he posat en altres entrades i sabia que la cosa anava per llarg, m'en vaig anar a sopar. 
Com sempre fa, posa els ous entre les herbes tot i tenir àrees sense vegetació disponibles.





 
 
La vaig deixar fent forat i vaig tornar a mitjanit. Encara estava al mateix lloc i vaig decidir anar-me'n a dormir.
L'endemà, a les 9, la tortuga ja no hi era, però el més sorprenent és que ningú diria que en aquell lloc hi havia un niu, de tan ben dissimulat que li havia quedat.  

Fotografia del lloc on hi havia el niu tal i com el vaig trobar

Apartant les herbes es veu terra remenada


La mateixa fotografia amb les herbes que el tapen apartades

Si no hagués vist la femella fent niu, m'hauria costat molt detectar-lo.
La femella no es posa sobre les herbes i forada. Es col·loca  sota les herbes i llavors comença a fer el forat. Només cal mirar fotos de postes dels anys anteriors. Això fa que quan marxa les herbes segueixin intactes. Com que aquest any tenia en cul molt ben tapat per herba, el niu va quedar realment camuflat!
Un dubte que em queda, és si aquest tipus de vegetació no hauria destruït els ous amb les rels al llarg dels dos mesos d'incubació.  La "depredació" de nius de tortuga  per part de rels d'algunes plantes està documentada. Aquesta planta, de la que en desconec el nom, és molt invasiva i fa una mena de catifa vegetal amb rels compactes.




Va fer un total de 3 ous que vaig posar a incubar en una incubadora casolana al "bany maria"



M'he proposat fer un seguiment setmanal del desenvolupament de les cries. Com es pot veure, l'endemà de la posta, després de passar unes 9 hores nocturnes sota terra, els ous encara no presenten cap senyal de desenvolupament







12 hores més tard en incubació a 30ºC, sembla que apareix una taca blanca a la part de dalt.




Amb sort d'aquí a uns 45 dies en sortirà quelcom semblant a això