dimecres, 25 de juny del 2014

14 dies d'incubació

Segona setmana d'incubació.

Aspecte extern



Amb el feix de llum travessant l'ou en direcció ventrodorsal,  es veuen vasos sanguinis a un costat en un dels extrems de l'ou  (en la foto es veu a la part superior esquerre).


 
Amb el feix de llum travessant l'ou de lateral a lateral, es veu que aquests vasos sanguinis estan a la part inferior de l'ou  (a la foto a baix a la dreta).






Per fet aquesta foto no vaig girar l'ou. El vaig recolzar sobre el polze però mantenint-lo en posició vertical. Una posició arriscada.
Sembla doncs que l'embrió s'està formant cap a un dels pols de l'ou, a nivell ventral i en un dels costats. Un error ha estat no marcar la part superior dels ous. Al fer les fotos corro el risc de rotar-los una mica durant la manipulació. No crec que suposi un risc per a l'embrió, però si per assegurar on s'està formant. El que faré és marcar-los per assegurar-me que no els giro en properes fotos i sobretot, marcar els ous de la segona posta (que ja es palpen)  per posar.los exactament en la mateixa posició a la vermiculita i veure què passa en aquest cas.

Respecte a la manipulació de l'ou, és interessant el que va escriure A.C.Highfield a "Practical Encyclopedia of keeping and breeding Tortoises and Freshwater turtles" pg31.   Va fer experiments girant amb cura els ous de diferents espècies a  la meitat d'incubació sense que això n'afectés la viabilitat, tot i que algunes tortugues naixien al revés. Cita com a excepció l'estudi d'un altre autor sobre Chelydra serpentina on girar-los suposa una mortalitat del 50% dels ous. Ell considera un mite que s'hagin de col·locar els ous en la mateixa posició en que s'han trobat. Seria més endavant, quan es comença a formar l'embrió,  que és més important el posicionament i que cal evitar la manipulació innecessària  per evitar danyar els vasos sanguinis. 

He buscat una miqueta a internet si trobava un estudi específic sobre els efectes de la rotació dels ous en diferents moments de la incubació  i no l'he sabut trobar.  És curiós que estant documentat que a vegades és causa de mort de l'embrió  i  essent una de les primeres coses que s'expliquen quan es parla d'incubació d'ous de tortuga, em costi trobar un estudi de referència sobre el tema. 

En el meu cas entenc que ara entraria en l'època on cal anar amb cura per no lesionar els vasos que estan apareixent. No pensó rotar-los, però està bé saber que hi ha gent que ho ha fet i que al menys en alguns moments de la incubació no sempre implica la mort dels embrions.