dijous, 15 de desembre del 2011

Activitat hivernal

Aquest matí el vidre del cotxe estava glaçat i el termòmetre marcava una temperatura +2ºC.  La bassa no s'ha arribat a glaçar però per poc que baixin les temperatures ho farà. Doncs unes hores més tard, al migdia,  he vist la femella entre la vegetació, amb el cap fora de l'aigua observant-me. He tocat  l'aigua per sentir com n'estava de freda, i realment sorprèn que una tortuga estigui activa (tot i que poquet)  a temperatures tant baixes.
Ara és el mascle el que fa uns dies que no veig. La última vegada va ser el 8 de Desembre. S'estava dalt d'un tronc però no feia sol (encara que a la foto ho sembli). De fet quan les veig a l'hivern normalment treuen en cap però rarament surten del tot de l'aigua. Aquell dia va decidir sortir, i això es va merèixer una fotografia.




Els ectoterms són sorprenents. L'any passat una llagosta mediterrània (Anacridium aegyptium) va decidir passar l´hivern radera un salabret recolzat en una finestra. No vaig poder evitar posar un tros de material aïllant per protegir-la una mica més i ella el va utilitzar de refugi. Es va estar allà tot l´hivern. Com les tortugues no estava permanentment inactiva , sino que els dies de sol sortia a escalfar-se. Sortia però no canviava mai de lloc. Quan el sol marxava, tornava a amagar-se. A finals de Febrer un bon dia sí que va emprendre el vol. Tant de bo que tingués sort.