divendres, 30 de març del 2012

Sargantanes a la bassa

La primavera està arribant a la bassa. La majoria de plantes comencen a brotar. També he trobat larves d'espiadimonis i algun ditisc, encara de mida molt petita. Les puces d'aigua es belluguen amunt i avall, formant eixams a l'aigua. Per la superfície de la bassa patinen els sabaters, ràpids i de mal fotografiar.

Aquarius najas (=Gerris najas)

Les tortugues, després d'una setmana de frenètica activitat sexual, s'han pres un descans. Ja fa un parell de dies que no les veig copular. De fet, avui, el mascle s´ha estat tot el matí fora de la bassa, mig amagat entre la vegetació, mentre la femella voltava per l'aigua.


Quan ja feia 4 hores que no havia canviat de lloc,  l´he agafat per observar-lo, no fos cas que estigués malalt. Feia bon aspecte. L´he posat a l'aigua i ha nedat normalment.  Li he ofert menjar i no ha dubtat a prendre'l.  Tot sembla anar bé.

Pel que fa a la femella, ha menjat i molt. Avui li he donat aliment preparat (com a pudding) per primera vegada. Un altre dia parlaré del pudding però bàsicament l'utilitzo perque deixa molt poques restes i són fàcils de recollir, mantenint la qualitat de l'aigua.

Mossegant el pudding, que deixa poques restes


La femella espiant a certa distància

Uns altres habitants a l'entorn de la bassa són les sargantanes.  Potser per records d'infància, m'agraden especialment. Esveltes i àgils,  són de naturalesa confiada i senten gran curiositat pel que passa al seu entorn. Quan t´hi acostes t'observen torçant el cap, com per valorar millor la situació. Si t'hi acostes massa fugen, però si et mantens quiet no triguen a tornar a sortir. El fet de tractar-se d'animals salvatges que estan allà perque volen, li afegeix encant. Crec que la bassa els ofereix un hàbitat ideal. Hi ha aigua (les he vist beure aigua directament de la bassa) i hi ha una munió de petits insectes i aràcnids dels que s'alimenta entre la vegetació del voltant. La bassa està orientada al sud de manera que tampoc els falta sol del qual són grans amants. 

Per la coloració i les proporcions, possiblement és una femella


Una sargantada escuada. La coloració suggereix que es tracta d'un mascle.


En aquest cas la cua se li està regenerant. Les sargantanes es desprenen de la cua amb gran facilitat. Quan això passa, el segment desprès fa bruscos moviments i contorsions  que despisten al depredador mentre la sargantana fuig. En aquest cas li va funcionar. Tot i que la regeneren, la coloració i les escates són diferents. El més probable és que li fes un gat o un ocell. Els gats, que personalment penso que no haurien de sortir de les cases,  són especialment problemàtics per a les sargantanes. El fet que hi hagi un filat que impedeix l'accés als gats, les ha beneficiat.

La foto va copsar el moment en que va aixecar la base de la cua i va prolapsar els hemipenis. No sé perquè ho va fer.