dijous, 7 de juny del 2012

A punt de pondre

Aquesta primavera està sent calorosa i amb tempestes de tarda. Sovint intenses, amb tronades i pedregades que han castigat els nenúfars. Aquestes tempestes estimulen molt a les Clemmys. Passa el mateix quan afegeixo aigua a la bassa amb la mànega. Les tortugues es dirigeixen a les vores de la bassa. Durant la última tempesta vaig observar un comportament que no havia vist abans: la tortuga estava en aigües molt poc profundes, caminant pel fons amb la closca gairebé tocant la superfície de l'aigua, amb el coll estirat i el morro al substrat. Avançava lentament com buscant quelcom. En un moment concret fins i tot va remenar el fons  amb la pota del davant, tirant-se la sorra al damunt de la closca. La impressió que feia és que buscava aliment.
Em va venir al cap una altra vegada, també just després de ploure. Van fer el de sempre, anar cap a les vores de la bassa. De sobte una d'elles va marxar ràpidament amb un cuc penjant del bec, per menjar-se'l en lloc segur. Vaig pensar que havia tingut sort de trobar un cuc de dia,  però ara em pregunto si les tempestes poden tenir alguna relació amb la disponibilitat d'aliment a les vores de la bassa i en que les tortugues es comportin d'aquesta manera quan plou fort.

La bassa ha canviat totalment d'aspecte


Abril


Juny


Juny

Sovint passo el salabret per netejar l'aigua de fulles o eliminar un excés d'algues filamentoses. En aquestes neteges he trobat alguns invertebrats: sabaters, ditiscs i també larves d'espiadimonis



De fet, he suposat que son larves d'espiadimonis perque fan la mateixa cara que la seva mare, que va visitar la bassa a la tardor de 2011. Durant una estoneta es va dedicar a anar tocant el tronc amb el cul en diferents llocs.  Vaig suposar que ponia ous. 



Les dues Clemmys duen una existència bàsicament aquàtica. En el cas del mascle, a la primavera hi ha un breu període d'activitat terrestre: es dedica a caminar pel perímetre del tancat. Ja fa dues primaveres que li ho veig fer. M'he arribat a plantejar si es correspon a una època de canvi de territori en la naturalesa. En algun dels articles recordo que comentaven que en diferents èpoques ocupen diferents tipus de basses. Pel que fa a la femella, només he observat activitat terrestre quan ha de pondre. I de fet és el que està fent ara. L'últim aparellament que vaig observar va ser a l'Abril. Ara ja porta ous. Fa uns quinze dies em va semblar notar quelcom al palpar-la;  fa una setmana en vaig tenir la certesa. També hi ha hagut un canvi de comportament. No menja res, ni tan sols un cuc de terra movent-se, quelcom irresistible fa unes setmanes. I surt a la part terrestre, sobretot als matins (i potser de nit, no ho controlo). El que faig es vigilar la part terrestre de la bassa cada vespre, quan arribo a casa i de nit, abans d'anar-me'n a dormir. Crec que la cosa és imminent. Avui ha fet molta calor. Si no fa una tempesta de tarda crec que aquesta nit pot ser la bona. És clar que això ja ho pensava ahir. I abans d´ahir.