dimarts, 8 de juliol del 2014

Dos dies després d'expulsar els ous fa una posta (sense ous)

Abans d'ahir la tortuga va expulsar els ous després de passar més de 12 hores intentant fer un niu (veure entrada anterior)
 
Ahir va fer un dia de tardor, pluja tot el dia i temperatures diürnes de 14ºC. Les tortugues amagades.
 
Avui ha fet un dia d'estiu, amb sol i amb una temperatura de 24ºC al vespre. I la tortuga ha fet un niu, l'ha tapat i se n'ha tornat a l'aigua. Ha començat a les 6 de la tarda i ha acabat a les 10 de la nit.




 
Aquesta vegada ha triat una zona sorrenca i ha trigat molt poc a fer el niu i tapar-lo, unes 4 hores.
 
A vegades fan nius de proba abans de les postes, i no els tapen mai. En aquest cas ha estat diferent, ha fet un niu com si talment hagués post ous.



Per si de cas m'hagúes equivocat al palpar la femella he obert el niu,  però no hi havia res



Fa dos dies la Clemmys no va fer una posta normal. Va expulsar els ous o se li van escapar després de moltes hores de fer forat, però no els va col·locar delicadament a la cambra com fan quan ponen ni va tapar el niu.  Semblaria com si d'alguna manera al seu cervell no li constés  que hagués fet la posta i encara sentís la necessitat de fer el niu tot i que ja no portava els ous. M'imagino que ara ja estarà satisfeta.
 
L'any passat vaig injectar oxitocina a unes Terrapene d'un amic. Les tenia amb un substrat d'escorça de pi que crec que no els permetia construir la cambra del niu . El cas es que portaven setmanes amb es ous a dins i vinga fer nius de proba. Amb la oxitocina van treure els ous i es van tornar les tortugues als tancats. Aleshores van fer una mica com la Clemmys, van seguir fent nius tot i que en aquest cas sense tapar-los. 
 
 .