dijous, 10 de juliol del 2014

Més sobre ous amb zones esfonsades

Casualitats de la vida, avui, he vist una tortuga Trachemys scripta elegans amb retenció d'ous a la que ha calgut punxar oxitocina. Està en un terrat  i no pot pondre els ous. Els reté i deixa de menjar fins que se li treuen.
No hi ha mascle, de manera que són infèrtils.

N'hi havia 9, però en va aixafar 3

En alguns ous hi havia una marca coneguda. Com en els altres casos, les Trachemys fan ous de closca toba.


 
Els ous eren per llençar i els he potinejat una mica. 
Les dues fotos que venen són del mateix ou.  Originàriament la marca estava al pol de la dreta de la imatge. Si apliques pressió amb el dit al pol de l'esquerre, augmenta la pressió interna sobre el costat dret i la marca desapareix. Quan aixeques el dit, la marca està al costat esquerre que és el que ha rebut la pressió externa. 
  


Marca original, a la dreta de la imatge


Quan pressiones sobre el costat esquerre, la marca de la dreta desapareix i en queda una altra a l'esquerre

 

En el moment en que surt l'ou, un dels pols està a fora però l'altre encara està dins de la cloaca. La meitat que està a la cloaca està sotmesa a pressió externa  per part de la musculatura que intenta expulsar-lo del cos, mentre que la meitat que està a fora està sotmesa a pressió interna per part del contingut del propi ou que està essent apretat desde l'altre pol. Quan l'ou acaba de sortir, la part que rebia pressió externa (la última a sortir) presenta la depressió.  És la pressió que fa la cloaca la que explica per què la deformació sempre està al mateix lloc i presenta el mateix aspecte.
Si en els ous de la trachemys , amb tots els dits d'una ma apliques pressió a un dels pols imitant el que fa la cloaca quan l'empeny l'ou, com si volguessis fer-lo córrer pessigant-lo,  la marca va saltant d'un costat a on altre segons el pol que pressiones. És prou divertit.
No sé perquè només un dels ous de Clemmys ho va presentar. Pot ser que tingués la closca lleugerament mes prima i per tant fos més deformable que els altres? O que hi hagués menys pressió interna que en els altres ous per ves a saber quin motiu i per això fos més sensible a la pressió externa?