diumenge, 6 de juliol del 2014

Quarta setmana d'incubació i segona posta

Aquest diumenge feia quatre setmanes de la posta. I aquest és l'aspecte dels ous

Vist desde dalt



El mateix ou vist de costat (mantenint la posició vertical)



Un altre ou vist desde dalt



 El mateix ou de costat



 
Hi ha hagut un petit problema. En la incubadora al bany maria de tant en tant cal afegir aigua perquè es perd per evaporació. Al fer-ho desconnecto l'escalfador. I el dijous passat em vaig descuidar de tornar a connectar-lo. Avui al treure la tapa he notat que no estava calent. El termòmetre marcava 20ºC. Els ous han estat doncs 3 dies a 20ºC en comptes de 30ºC. Dubto molt que hagi afectat els embrions. Fa dos anys un ou es va incubar a l'exterior i va arribar als 12ºC i gairebé cada nit arribava als 20ºC. Però potser haurà alentit una mica el desenvolupament.
 
  
Aquest estiu és atípic.  Desde primers de Juny molt sovint hi ha tempestes de tarda i de nit les temperatures baixen més del que és normal per l'època.  A tall d'exemple, la pagesia de la zona encara no ha pogut segar els camps de blat, completament rossos des de fa setmanes,  perquè la terra està tan molla que impedeix la sega.
A la Clemmys fa setmanes que li palpava els ous.  Avui fa pràcticament un mes desde la primera posta.  Els ha retingut fins ahir, un dia normal d'estiu amb una nit més aviat calorosa.
 




Com a curiositat, la tortuga mostra una fidelitat extrema als llocs de posta. Sempre pon en dos llocs, un al cantó oest del tancat, el de la foto.  L'altre al cantó est, ben bé a l'altra banda de la bassa. Sempre els alterna entre postes. És com si recordés on va fer la primera i decidís fer la segona ben distant. Potser així disminueix  les probabilitats de depredació de tots els ous, disminueix el risc de que la tortuga desenterri els ous de la primera posta al fer la segona o potser fins i tot al fer les postes en llocs diferents podria afavoririr diferents sexes o menor probabilitat d'accidents tipus dessecació per petites diferències de temperatura, humitat, vegetació... (microclimes diferents). 
 
En qualssevol cas, aquesta segona l'ha fet al cantó oest. I hi ha hagut problemes.  Va començar el niu ahir al vespre (jo la vaig veure a les 21:30) i aquest matí, a les 10:00, encara estava al mateix lloc, fent forat. 12 hores fent niu i encara no havia acabat.
Segons el que explica en David Carroll en els seus llibres, aquesta tortuga pon de nit per evitar el calor del sol. Una tortuga fosca i de mida petita,  exposada al sol es pot sobreescalfar fàcilment. Cap a les 10 li començava a tocar el sol



He esperat però al final l'he aixecat per veure què passava. Hi havia el forat del niu, sense ous. Podria ser una distòcia? L'he tornat a deixar al lloc a veure què feia.  Quan he tornat al cap d'uns minuts, em trobo tres ous i ni rastre de la tortuga.  Miro a la bassa i la veig. La trec i la palpo: encara li noto ous. La poso en una palangana sense aigua.  Mentre recullo els ous del niu, el meu fill m'avisa que la tortuga està posant un quart ou, que de ben segur hauria acabat a l'aigua si no arribo a treure a la tortuga. La torno a palpar, ja no noto res.




Un cop trets els ous veig que la cambra és molt poc profunda. La terra és molt argilosa i dura i per complicar-ho al fons hi ha la lona de la bassa. El pitjor del cas és que això ja ho sabia d'anys anteriors i encara no m'he molestat a treure el tros de lona.
Trobo estrany que no l'hagi abandonat i hagi estat 12 hores insistint. Si no l'arribo a molestar a saber quanta estona hi hauria estat. Al molestar.la es va limitar a expulsar els ous,  sense col·loca.los dins el niu amb cura com fa en una posta normal i sense cobrir-los.

Una última curiositat: el quart ous presenta una depressió que ja havia vist abans








Això ho havia vist abans en postes de Terrapene carolina triunguis induïdes amb oxitocina





Una possibilitat és que siguin marques de pressió que es fan els ous al contactar els uns amb els altres a la cavitat celòmica




 
Però no em quadra que no es veu cap rastre d'enfonsament de la closca dels ous  a la radiografia i que tots els ous presenten la mateixa marca al mateix lloc, a la part de dalt tal com surten, tal i com es pot veure en la següent sèrie d'imatges. Si realment fossin marques per contacte entre els ous , alguns ous les presentarien a sota o en un costat.
 





Fins i tot vaig arribar a pensar que la femella tenia alguna mena de deformitat a la cloaca o al canal pèlvic que feia que els ous sortissin així. Però ho vaig descartar quan em va passar amb altres terrapene. Sempre la mateixa marca, de la mateixa mida, al mateix lloc tal i com surt l''ou.  En tots els casos la marca desapareixia al començar la incubació.

Li vaig demanar la opinió a un experimentat criador de tortugues i em va donar una resposta força convincent: Al ser ous de closca toba, quan han sortit hi ha un cert col·lapse de la closca que no es tant rígida com els d'una testudo. Quan l'embrió es desenvolupa o l'ou absorbeix aigua augmenta la pressió interna i la marca desapareix.

En el cas de les Clemmys mai ho havia observat en postes anteriors, i en la posta d'avui només un dels ous presentava la marca. I això és estrany. Perque aquest any sí i en els anteriors no. I perquè només en un ou. La única diferència: els ous han estat retinguts força temps (en les terrapene també, per això utilitzava oxitocina) i els ous han estat expulsats en comptes de postos normalment (en això hi ha certa similitud amb les postes provocades utilitzant oxitocina).

He marcat els ous i els he posat a la incubadora. Aquesta vegada els he pesat i mesurat. Ho tornaré a fer al final de la incubació, a veure els canvis que hi ha.


Cal anar amb compte de no carregar.te l'ou quan ajustes la mida

Una bàscula de cuina, possiblement no és massa precisa per a pesos tant petits




D'esquerre a dreta, i només pels ous marcats (els que s'han post avui)

1) 6g.  30,32mm x 18,31mm x 18,32mm
2) 6g.  29,30mm x 17,60mm x 18,16mm
3) 5g.  26,6mm x 18,28mm x 18,3mm
4) 5g.  26,43mm x 18,48mm x 18,28mm

I per acabar, a les 6 de la tarda, 8 hores després de posar-los a la incubadora, ja es veu la taca blanca que indica fertilitat.



I el quart ou encara presenta la depressió







sdfasdfasdf