dijous, 13 de desembre del 2012

Hibernàcul

No havia vist a les tortugues des de que es van aparellar en aigua gèlida a primers de mes. Des d'aleshores la bassa s'ha glaçat més vegades però tot i així no han sortit. Per a mi és un misteri per què algunes vegades el gel sembla estimular.les a sortir i altres no. Una diferència que hi ha hagut entre aquestes gelades i la primera, és que no feia molt fred i el gel de la matinada era molt prim. Podria ser que cobrís la bassa menys estona (possiblement es va formar més tard durant la nit i segur que es va fondre més dora l'endemà). Serà qüestió de veure què passa a la propera gelada amb cara i ulls, jo en qualssevol cas ja no m'atreveixo a dir si sortiran.
 
Així doncs, amb gel o sense, no les havia vist més fins avui, quan he descobert on s'estan amagades. S'estan sota l'escorça de suro, a uns 30 cm de fondària, prop de les rels d'una boga. Una a tocar de l'altra, es veu millor en viu però també a la última fotografia.







 
El suro només contacta amb l'aigua per l'extrem, de manera que queda una bossa d'aire on no ho fa. Encara que durant l'hivern es pugui gelar l'aigua de la major part de la bassa, no crec que això passi en l'aigua que queda per damunt de l'hibernàcul, protegida per un suro de 4 cm de gruix (tampoc el dia en que nedaven sota el gel). Ja ho comprovaré. M'ha vingut a la memòria un dibuix que vaig veure en un text d'internet
http://www.google.es/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&ved=0CDAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.bryoecol.mtu.edu%2Fchapters_2011%2F15Reptiles.pdf&ei=-_XJUIboJMPKhAe664CwDw&usg=AFQjCNHa58kQgPVSLFoMNaJ66sXVjwEaSA&sig2=5pUDODVivrRBf1sCXNeAHg&bvm=bv.1355272958,d.d2k

dilluns, 3 de desembre del 2012

Tortugues sota el gel i quelcom inesperat


A diferència de l'any passat, des de l'estiu gairebé no he vist a les tortugues. De fet des de Setembre no les he vist, tot i que observo la bassa sovint.  Els únics canvis que he notat respecte l'any passat són que el fons de la bassa està molt més colonitzat per plantes i algues , oferint molts més amagatalls i també que, per algun motiu, el mascle és molt més insistent en els seus intents de còpula amb la femella.

Diumenge al matí a les 10:00, quan he anat a veure la bassa, havia gebrat. El termòmetre marcava  -3,2ºC i jo notava el fred a les orelles.



Per primera vegada en el que va de tardor s'havia glaçat la bassa, i, com altres vegades en les que això ha passat, he vist a les tortugues sota el gel (veure entrades "Fondària de la bassa i temperatures d'Agost a diferents nivells (28-11-11)"; "Les tortugues i el gel (09-02-12)" i "Ha tornat a passar (10-02-12)").
La temperatura de l'aigua a 10 cm era de 3ºC i a 50 cm de 6,6ºC.

Sota el tronc








Per algun motiu, a vegades, quan es glaça la bassa,  les tortugues s'activen i es deixen veure prop de la superfície. Curiosament ja les veig a primera hora del matí, quan el sol encara no toca a la bassa i encara està glaçant. El normal és que aleshores les segueixi veient al llarg del matí i migdia.
Sota el gel es mouen a ritme lent i estan pendents de l'entorn. Són conscients de la meva presència i observen què faig. Si m'acosto massa amaguen el cap i es mouen lentament.
La primera vegada que vaig veure-ho vaig pensar que la tortuga necessitava respirar aire i, impulsivament, vaig trencar el gel i vaig treure la tortuga per examinar-la. Més tard vaig trobar a internet articles sobre el que implica la depressió metabòlica a baixes temperatures, la respiració extra pulmonar i la probable tolerància a l'anòxia d'aquesta espècie. (entrada: Qualitat de l'aigua (05-12-11)). Hi ha un llibre de fisiologia molt interessant que dedica varis capítols al tema.
Un llibre per entendre com funcionen i quant extraordinàries són les tortugues.

Si l'aigua té  nivells d'oxigen normals, aquesta espècie pot passar tot l'hivern submergida sense necessitat de respirar aire.
El gel però pot afectar els nivells d'oxigen de l'aigua ja que impedeix el pas d'aquest gas de l'atmosfera a l'aigua. Es possible que aquesta activitat de les tortugues quan la bassa es glaça estigui relacionada amb els nivells d'oxigen?
Em pregunto quant de temps després de que es formi el gel cal que passi perque es noti un descens significatiu en els nivells d'oxigen de l'aigua. Suposo que depèn molt de les característiques de la bassa (circulació de l'aigua, consum d'oxigen, generació d'oxigen...). Pel que fa a la vegetació aquàtica, em pregunto com afecta l'hivern a la fotosíntesi i per tant a la generació/consum d'oxigen per part de les plantes. Fan fotosíntesi? Les elodees agafen un to marró molt lleig i no és fins a la primavera que apareixen uns brots verds nous. Els nenúfars han desaparegut. Les algues estan aturades. Si hi ha fotosíntesi, en quin grau?

També hi ha la possibilitat que no tingui res a veure amb l'oxigen i ho facin per algun altre motiu.  En qualssevol cas no interpreto aquest comportament com un senyal de que quelcom va malament. Fins i tot en el supòsit que realment el gel provoqués una  disminució d'oxigen a la bassa i que per això les tortugues actuessin com ho fan no vol dir que les coses anessin malament. Segons diferents articles es creu que la hipòxia o l'anòxia a les basses on les Clemmys hibernen no és una cosa extraordinària i que aquestes tortugues hi estan adaptades.
Que estiguin actives sota el gel tampoc és una cosa extraordinària. Hi ha cites de tortugues salvatges nedant sota el gel, i altres aficionats també han observat aquest comportament en les seves tortugues,  en basses diferents a la meva.
Trobo fascinant la tolerància al fred d'aquesta espècie, que ha trastocat tots els esquemes del que jo creia que era la hibernació en tortugues aquàtiques. I quan ja m'he acostumat a veure-les actives a l'hivern i penso que ja no em poden sorprendre, em trobo amb aquesta escena unes hores més tard, prop de la finestra que crea l'airejador. Estem a primers de Desembre, al migdia, amb una temperatura de l'aire de 6ºC i una temperatura de l'aigua a nivell de les tortugues de 3,09ºC. Encara queda una mica de gel de la nit a la superfície de la bassa


 











Això pla que és tolerar el fred, fer-ho amb aigua a 3ºC!... 

dimecres, 7 de novembre del 2012

Preparatius per a la hivernació

Ja fa setmanes que les tortugues es preparen per l'hivern:  A Setembre les veia molt de tant en tant i a mitjans de mes van deixar de menjar, al menys del que jo els oferia. No les he vist en tot el mes d'Octubre i en el que va de Novembre. La feina de manteniment es limita a  treure les fulles que cauen a la bassa.

També he deixat de veure a les cries . Les temperatures nocturnes ja s'acosten als 0ºC, per això les vaig treure del dipòsit per posar-les a hivernar en un lloc més protegit ( fred però a recer de les glaçades). Vaig trobar totes les cries amagades entre les rels del canyís, prop de la superfície.





Les he tret perque en cas de fred de debò, el dipòsit es podria glaçar en la seva totalitat. Les he posat en una galleda amb quatre dits d'aigua i algues.



Vaig aprofitar per pesar-les i mesurar-les. Aquestes dades es corresponen doncs a la primera setmana de Novembre


NaixementLlargada (mm)Amplada (mm)Alçada (mm)Pes (g)
Agost 2011    44,58   41,32   15,4713
Agost 2012     33,24   31,23   12,146
Agost 2012     31,65   31,24   12,26
Agost 2012     30,85   29,51   11,075
Agost 2012     32,92   31,26   12,116
Agost 2012     32,58   30,9   12,445
Agost 2012     31,43   29,52   12,425
Set. 2012           27,8   26,41   11,854


De cara a l'any vinent  m'estic plantejant fer una altra bassa pel mascle.  Té obsessió en empaitar la femella tant bon punt la veu, fins al punt que no la deixa tranquil.la, sempre ha d'estar fugint d'ell o amagant-se'n.  A la naturalesa això no seria una situació normal, si més no durant la major part de l'any.  Pel que diuen els llibres, les tortugues d'aquesta espècie utilitzen diferents tipus de bassa durant l'any. Després de la hivernació migren cap a basses on es formen congregacions de varis animals. Es creu que aquestes congregacions primaverals afavoreixen que els dos sexes es trobin a l'època d'aparellaments. A l'època de postes els animals es dispersen.
Crec doncs que el millor seria tenir una bassa per al mascle i una altra bassa per a la femella. Possiblement a la bassa de la femella podria haver-n'hi més d'una. A la dels mascle només n'hi podria haver un.  A la primavera podria posar el mascle a la bassa de la/les femelles. Passada aquesta època els separaria i les femelles estarien tranquil.les fins a la temporada següent.

Aprofito l'entrada per donar publicitat a dues conferències que tindran lloc aquest Novembre:

La que organitza anualment la Societat Catalana d'Herpetologia, centrada en rèptils i amfibis


I la que organitza la Sociedad Herpetológica Valenciana (SOHEVA), més centrada en quelonis.


dilluns, 24 de setembre del 2012

Neix la tortuga de l'exterior

Ha nascut la tortuga de l'ou que vaig deixar covar de forma natural a l'exterior, tot i que he de confessar que he fet trampa.
Hi ha hagut un problema: ara que s'acosta la tardor, el sol passa més baix i es troba amb la casa dels veïns , que projecta una ombra sobre la zona de la posta fins a migdia.  Alhora, el dia és més curt i les temperatures són més baixes. Aquests últims dies han estat més freds.  La setmana passada no vaig poder més i vaig excavar el niu a veure què hi passava.
 
L'ou estava soterrat a una profunditat de 4,5cm. Feia bon aspecte, en tant que no estava col.lapsat. El vaig mirar a contrallum i vaig veure que hi havia tortuga, però no sabia si vivia. No hi veia moviment.  Bona part de l'ou era translúcida i vaig pensar que li faltava força per acabar la incubació, si és que estava viu. El vaig posar a la incubadora a uns 28ºC. Per a la meva sorpresa, l'endemà,  abans de les 24 hores,  ja naixia.
 
Ara em penedeixo d'haver tret l'ou ja que ha alterat l'experiment. Tanmateix, veient la gràfica de temperatures i com ha anat tot, jo diria que la tortuga ja havia acabat el desenvolupament i que tan sols necessitava un petit augment de la temperatura per a fer eclosió. Estic convençut que hauria nascut aquest cap de setmana,  molt càlid.  L'any vinent tindré més paciència.
 
 
El data logger  sempre acompanyant l'ou


 
Tot i que veure la tortuga ha estat com sempre una alegria, aquesta vegada tenia molt d'interès per a conèixer els registres del data logger.  Abans però una breu descripció:
  • El niu estava a 4,5 cm de fondària. El data logger estava col.locat just al costat de l'ou.
  • Els dies de més calor vaig regar una mica la zona on hi havia el niu, per por a que s'assequés massa (el sol incidia de ple sobre el niu i ha estat un estiu molt calorós). No volia però alterar la temperatura del niu. Per això el regava a la matinada, quan passada la nit, la terra ja havia perdut el calor acumulat durant el dia. 
  • Al Setembre hi va haver una tarda tempestuosa on durant un parell d'hores va semblar el diluvi. Les clavegueres del carrer sobreeixien, una riera es va desbordar arrossegant un cotxe...Vaig pensar que potser era massa fins i tot per a la posta d'una tortuga aquàtica.
  • Vaig posar un data logger a la superfície, per mesurar la temperatura de l'aire. No el podia posar a ple sol ja que es sobreescalfaria i les lectures serien errònies. El vaig posar sota una fusta però permetent la circulació de l'aire. La temperatura mesurada és doncs la de l'aire a uns 7 cm del terra en una zona exposada al sol. No és la mateixa que la de les estacions meteorològiques oficials. Aquestes mesuren la temperatura en unes condicions estandarditzades per poder comparar les de tot un territori. Jo he mesurat la temperatura d'un microclima, el d'una part concreta de la bassa a menys d'un metre del niu. En aquest cas la temperatura que irradia el terra, les pedres, etc. poden afectar a la sonda i donar uns valors diferents als de les estacions que surten per TV. S'acosta més però a la temperatura que experimentaria una de les Clemmys si es passegés per aquella zona i serveix per poder fer comparacions entre el que passa a dins del niu i l'exterior (relativament ja que la superfície de terra damunt del niu, en la part exposada al sol, està molt més calenta que la sonda a la ombra)


 
.
 I aquestes són les temperatures que ha mesurat aquest data logger, a la ombra, molt aprop del niu,entre l'1 de Juliol i el 31 d'Agost
 



 
 
La temperatura màxima ha estat de 43,73ºC. La mínima de 12,11ºC. La temperatura mitjana ha estat de 25,2ºC. Pràcticament cada dia dels dos mesos s'han superat els 30ºC, i força dies s'han superat els 35ºC. Les mínimes s'han mogut entre els 15 i els 20ºC excepte un dia a finals de mes en que es va arribar als 12,11ºC.
 
I aquestes són les temperatures de Setembre desde el dia 1 fins un parell de dies després de l'eclosió
 
 
 
 
La mitjana de temperatures ha estat de 18,54ºC. La temperatura màxima ha estat de 32,38ºC i la mínima de 10,99ºC.
 
 
I al mateix temps això és el que passava sota terra, a uns 4,5 cm de profunditat, a nivell de l'ou, desde l'inici fins al final de la posta (la última pujada de temperatura es correspon a la incubadora)
 
 
 
 
 La temperatura màxima ha estat de 32,75ºC el dia 21 d'Agost. Va ser el dia que a la ombra, a l'exterior, es va arribar als  43,73ºC. No sé quina seria la temperatura de la terra sobre el niu, just a la superfície, exposada al sol, però de segur que superava de llarg aquests 43,73ºC. És curiós veure com baixa la temperatura tan sols aprofundint 4 cm i mig.
 
La temperatura mínima ha estat de 14,36ºC. A la superfície, a la ombra, la temperatura mínima aquell dia va ser de 10,99ºC.
 
Durant la incubació les temperatures van estar per sota dels 22ºC durant bona part del dia com es pot veure a la gràfica. Uns quants dies es va superar els 28ºC. Cinc dies es van superar els 30ºC i tres dies es van superar els 32ºC.
Setze dies les  temperatures van estar per sota dels 18ºC durant unes hores, 5 dies , també durant unes hores, es va estar a temperatures inferiors als 16ºC.
Quatre dies la temperatura màxima no va arribar als 22ºC.
La temperatura mitjana durant la incubació ha estat de 22,69ºC.
 
Qui compraria una incubadora que fes aquests daltabaixos?
 

Què és, mascle o femella?
 En aquesta espècie la determinació del sexe depèn de la temperatura d'incubació en el moment en que es formen les gònades. Segons es cita al llibre d'Ernst&Lovich, a temperatures de 22.5-27ºC predominen els mascles i a temperatures superiors als 30ºC sempre són femelles.  Ara bé, com es veu a la gràfica, no tenim una temperatura constant com en una incubadora sinó que en un sol dia la temperatura oscil.la força. Pots començar el dia a temperatures de mascle i al migdia estar a temperatures per femella

D'entrada es veu que hi ha més pics per sota dels 28ºC que per damunt. Semblaria doncs que tenim un mascle.

Per altra banda, es sol dir que el sexe es determina en el terç mig de la incubació, que és quan es formen les gònades. La incubació ha durat 83 dies. Va començar l'1 de Juliol. El terç mig es correspon al període entre el 28 de Juliol i el 24 d'Agost. Em centraré en el que va passar en aquest període.

En un primer moment vaig pensar que el que calia conèixer era la temperatura mitjana:
 
La mitjana de les temperatures mesurades a intervals d'una hora en el terç mig d'incubació ( 28 de Juliol a 24 d'Agost)  ha estat de 24,61ºC. 

Aleshores vaig pensar que també es pot mirar d'una altra manera. Ernst i Lovich parlen de temperatures d'incubació entre els 22.5 i els 30ºC. Gunther Köhler parla de 23-30ºC (en un llibre molt interessant: Incubation of reptile eggs). Com veiem a la gràfica hi ha moltes hores en les que l'ou ha estat per sota dels 22,5ºC. Fins i tot va arribar als 14,36ºC. En aquestes hores l'ou atura o alenteix molt el desenvolupament. Si féssim una mitjana sense considerar les temperatures en les que l'ou ha estat per sota dels 22,5ºC, puja una miqueta, però tampoc gran cosa: 25,2ºC

Són mitjanes molt baixes, per a mascle. Tant la imatge visual de la gràfica com les temperatures mitjanes fan pensar en un mascle. Però hi ha una cosa que m'esranya: hem tingut un dels estius més calorosos des  de fa dècades. El sentit comú diu que si ha fet molta calor a l'estiu, és més probable que hi hagi femelles. En el terç mig de la incubació la temperatura de l'aire  a la ombra ha superat gairebé cada dia el 30ºC,i força vegades els 35ºC i alguna vegada els 40ºC. Les mínimes gairebé mai han baixat dels 20ºC i quan ho han fet ha estat per poca estona. Això és calor.  Tot i així, sembla que no és suficient per a obtenir femelles. Com s'ho fan el latituds més nòrdiques, com el Canadà? Quines temperatures exteriors (sobretot nocturnes) calen perque a nivell del niu la mitjana estigui entre els 29-30ºC?

Potser no és la mitjana de temperatures el que compta. Potser són els pics de temperatura en el moment en el que es determina el sexe, o el nombre d'hores per damunt de certa temperatura, o alguna altra cosa. Al cap i a la fi el que passa en incubació natural és molt diferent a la incubació artificial.

 
En qualssevol cas no sortiré de dubtes fins d'aquí a uns quants anys, quan es pugui determinar el sexe de la cria, o fins que trobi algun article o llibre que en parli.

 Per cert que havia sentit a dir que les cries ja mostren un color de la barbeta diferent en funció del sexe. Jo no veig diferències significatives en el color de la cara entre les cries incubades a temperatures elevades i les incubades a baixes temperatures.


Femella 2012

Mascle 2012
Femella 2012
Mascle 2011

 
  
Pel que fa a la coloració de les cries, ja tenen les taques de color groc. Una comparativa entre la nascuda avui i les que van néixer fa unes setmanes. Amb poc temps s'aplanen i agafen color.
 
Nascuda ahir, arrodonida i amb les taques molt pàlides
 
Nascuda fa més o menys 1 mes, aplanada i amb les taques ja grogues
 
També he notat que en vàries cries la taca de 5ª placa vertebral tendeix a ser menys definida i tirant a taronja,  i que algunes tortugues també tenen un to marronós a les plaques supracaudals.
 

dissabte, 8 de setembre del 2012

Temperatures durant la incubació

El dia 25 d'Agost va néixer la última tortuga que em faltava dels ous incubats de forma artificial. Va néixer estant jo de vacances però la meva sogra es va cuidar de tot. Això vol dir que el 100% dels ous incubats en incubadora han fet eclosió. Fins ara no han nascut el 100% dels ous postos ja que encara estic pendent del naixement de l'ou que vaig deixar a fora en incubació natural.

He utilitzat dos tipus d'incubadores: una de comercial de la marca Jaegüer i una de casolana utilitzant un escalfador de peixera amb els ous al bany maria. Amb els dos tipus he incubat ous per a mascle, amb temperatures properes als 25ºC i ous per a femella amb temperatures properes als 30ºC.
Els dos sistemes han culminat amb l'eclosió dels ous i en els dos sistemes la oscil.lació de temperatura al llarg del dia ha estat similar.
Pel que fa a les humitats durant la incubació, no me'n refio dels resultats. En incubadora casolana va rondar el 100% durant tota la incubació, cosa probable. En el cas de la Jaeguer, crec que va fallar el data logger ja que em va marcar humitats del 0%, durant varis dies.
Jaeguer

Casolana


Pel que fa als ous incubats a temperatura més elevada, les gràfiques de temperatura han estat:

En Jaeguer




La temperatura s'ha mantingut entre els 29,2ºC i els 30ºC. La incubació va durar 45 dies. El logger mesurava la temperatura cada hora. Els pics on la temperatura baixa sobtadament es correspon a la meva intervenció quan obria la incubadora per comprovar alguna cosa.
Les fortes oscil.lacions dels dies 18 i 19 d'Agost es corresponen al moment en que vaig veure que l'ou semblava deshidratar-se (veure entrades anteriors). Vaig humitejar la vermiculita i cada dia obria la incubadora per examinar la resposta de l'ou. Els dies 20 i 21 vaig baixar una mica la temperatura en una reacció impulsiva al veure l'ou col.lapsar-se, pensant que al fer-ho ajudaria a mantenir la humitat elevada (possiblement no calia i humitejant la vermiculita ja hauria estat suficient). El 22 vaig tornar a augmentar una mica la temperatura al veure que l'ou es recuperava.

En incubadora casolana




La temperatura ha oscil.lat entre els 28,4ºC i els 29,4ºC. En aquest cas no vaig calibrar prou bé la temperatura al principi i m'he quedat més al voltant dels 29ºC que dels 30ºC. La incubació va durar 50 dies.

Pel que fa als ous incubat a temperatura més baixa




Només em quedava un data logger i el vaig posar a la incubadora casolana. La vaig calibrar a 26ºC i les temperatures han oscil.lat entre els 25-26ºC. La incubació va durar 64 dies.
Els pics dels dies 20 i 21 de Juny els vaig provocar jo obrint la incubadora.
Els dies en que la temperatura ha superat els 26ºC possiblement es deuen a que en l'habitació on tinc les incubadores es va superar aquesta temperatura (tot i que vaig posar les incubadores en l'habitació més fresca de la casa, les temperatures exteriors van arribar als 40ºC i això s'acaba notant també a dins de casa)

Així com en incubació artificial la temperatura ha variat molt poc al llarg de l'estiu, m'imagino que la situació de l'ou que tinc a fora en incubació natural és molt diferent. No sé què està passant sota terra, però a la superfície hem tingut un dels estius més càlids dels últims anys . En canvi la setmana passada vam tenir temperatures de tardor i pluges. Per ara no ha nascut res, tot i que encara tinc esperances, tantes que he posat un filat on hi ha l'ou.




Si neix i va a l'aigua, els adults la veuran com a aliment. Ho vaig provar amb la cria de l'any passat, més grossa que un nounat, i vaig haver de rescatar-la quan la femella la va "caçar" i se la va començar a endur com fa amb els cucs. La cria va intentar evitar l'atac fugint i això encara va estimular més a la femella.
A dins hi tinc un data logger. Serà molt interessant comparar les temperatures exteriors, amb oscil.lacions dia nit molt grans, amb les temperatures a nivell d'ou soterrat. I si neix la cria ja seria la pera.

dijous, 23 d’agost del 2012

Nascuda a la terra de Don Quijote

Diumenge 19 d'Agost començava les vacances. Com no podia ser d'una altra manera, un ou a punt de fer eclosió encara no ho havia fet. A les 5 de la tarda marxava cap a Castilla la Mancha. Aquell migdia l'ou va començar a suar




A les 4 de la tarda la tortuga va començar a obrir l'ou



A l'alçada de Sagunto, ja que me la vaig endur,  va sortir de l'ou  i vaig haver de rentar-la ja que la vermiculita se li adheria al sac vitel-lí. La vaig posar en paper humit i li vaig tenir un parell de dies fins que va absorbir del tot el sac.





Aquesta tortuga es va incubar entre 28,4 i 29,4ºC i ha trigat 50 dies a néixer. 
A l'espera de rebre notícies sobre els dos ous que he deixat a casa, gaudeixo de la Mancha, una terra fascinant i eixuta on la Clemmys no hi encaixa gens.





El Castell de Belmonte


Belmonte




El casc antic de Cuenca

La casa colgada de Cuenca










Un paisatge pla que es perd a l'horitzó miris on miris



Don Quijote i Sancho Panza, presents arreu

Ahir vaig visitar Campo de Criptana, en "tierra de gigantes". Per arribar-hi des de Osa de la Vega, on m'estic, vaig conduir per la recta més llarga que he fet mai, de 9,5km. 

Els gegants de Don Quijote 




divendres, 17 d’agost del 2012

Noves cries


El 14 d'Agost van descloure els dos ous incubats a 25ºC en incubadora casolana (veure entrades anteriors). Han trigat 64 dies. 
Han desclòs doncs tots els ous de la primera posta, amb independència del tipus d'incubadora. Tinc les lectures de temperatura i humitat amb els dos tipus d'incubació. Els penjaré quan tingui les lectures pendents, per poder comparar. Tot i que oscil.la una mica més que la temperatura de la Jaeguer, la barata incubadora casolana és molt eficient. Les temperatures sempre s'han mogut entre els 25 i els 26ºC.Les humitats són molt altes, fregant el 100%. Per a ous d'espècies no aquàtiques podria suposar un problema però per a aquàtiques de closca tova, on el risc de deshidratació és elevat, va molt bé.
Queden pendents els ous de la segona posta. Un està en incubadora Jaeguer a 25ºC, un altre en incubadora casolana a 30ºC i el tercer està a l'exterior.
Pel que fa al que tinc a 30ºC, porta 52 dies. A la mateixa temperatura en Jaeguer, els de la primera posta van trigar 46 dies.
El que tinc a l'exterior és una incògnita. Esta essent un estiu molt calorós, amb alguns dies de temperatures màximes a la ombra properes als 40ºC. Tanmateix no és la temperatura sino la humitat el que em preocupa. Pel que he vist en les incubadores artificials volen humitats molt elevades. No sé quina és la humitat soterrat a certa fondària i envoltat de terra, però la superfície es veu seca. Per això cada dos dies, o cada dia en períodes especialment calorosos,  rego una mica la zona on hi ha el niu.

Les primeres fotos dels petits han sortit borroses. Aquesta és la foto d'un d'ells en el dipòsit d'aigua on els tinc.


Al centre de la foto hi ha el petit






Una malla impedeix que gats i còrvids hi accedeixin

De moment no han menjat ni pudding ni cucs. El mascle que va néixer l'any passat va fer el mateix. Va entrar en hibernació sense haver menjat res del que li vaig oferir i no va ser fins a aquesta primavera que va començar a  menjar del que jo li posava. Tanmateix va créixer abans de la hibernació. Imagino que s'explica per les reserves de sac vitel-lí i alguna que altra larva de mosquit. Aquest any li he vist caçar-ne, estirant el coll de cop com si es tractés d'una chelydra.
De totes maneres jo els aniré oferint menjar, ells que facin el que vulguin.

dilluns, 30 de juliol del 2012

Ja han nascut les primeres cries d'aquest any

Han nascut les dues tortugues de la posta de l'onze de Juny que s'estaven incubant a una temperatura més elevada. La primera va néixer el 25 de Juliol i la segona el 26. Aquesta última és la que estava en l'ou que es va deformar una mica fa pocs dies.
Segons el llibre "Turtles of the United States and Canada" la incubació natural sol durar de 50-90 dies tot i que en captivitat a vegades és de tan sols 44 dies. En aquest cas ha estat de 45 i 46 dies a una temperatura de gairebé 30ºC.

 


Primera cria


La mateixa tortuga



Encara tenia una mica de sac vitelí (no vaig poder esperar a que acabés de sortir de l'ou)


La "dent de l'ou"


La segona cria espiant desde dins de l'ou
Segona cria


 Les vaig posar amb paper humit fins que van absorbir el sac vitel.lí (24-48 hores). Ja les tinc a l'exterior, en un dipòsit amb poca aigua. Hi ha una planta que els fa de refugi (s'hi amaguen entre les rels). Hi ha algunes larves de mosquit que possiblement seran el primer aliment.
No les he ajuntat amb la cria de l'any passat. No me'n refio per la diferència de mida. I menys amb aquestes cues tant llargues. Ara, al tenir les cries d'aquest any per comparar, me n'adono de quant ha crescut en un any.


Quan neixen, les taques encara no són grogues. Com es pot veure, la cria de l'any passat presenta una taca per escut




Es veu molt bé la zona de creixement dels escuts


Al començament només menjava cuquets, insectes... però un bon dia va començar a menjar pudding.




Es veuen clarament les mossegades.  Una avantatge del pudding: el que sobra es treu i no embruta l'aigua.

Amb aquesta mida ja es comença a assoleiar com una adulta. L'he enxampada més d'una vegada sobre la fusta, cosa que no feia quan tenia una mida més petita. Tanmateix, segueix sent molt desconfiada. Quan em veu de seguida es submergeix cap a sota les plantes. Les adultes em relacionen amb l'aliment i tot i que sovint fugen (sobretot si m'hi acosto massa), no triguen a treure el cap de l'aigua, per si els cau alguna cosa. La cria, molt més tímida, es queda amagada i només més tard troba el menjar que li he deixat.  No el relaciona, encara, amb mi.